Donorregistratie

Donorregistratie

Wellicht heeft u een donorcodicil en vraagt u zich af wat dit betekent na uw overlijden.
 
Er is een belangrijk verschil tussen donatie van organen en van weefsels.
 
Orgaandonatie is alleen mogelijk als u bent overleden in het ziekenhuis. Dit betekent voor de opbaring dat wij u later kunnen ophalen uit het ziekenhuis. Daarna kunnen wij u verzorgen en kleden, zoals gebruikelijk is. De consequentie is dat er wellicht een dag opbaren verloren gaat voor uw nabestaanden.
 
Weefseldonatie kan bijna altijd. Ook als iemand thuis komt te overlijden. Uw nabestaanden dienen deze wensen zo spoedig mogelijk, direct na het overlijden kenbaar te maken bij de schouwarts die deze procedure in gang kan zetten, omdat er maar een beperkte tijd is waarin transplantatie na het overlijden mogelijk is. Nadat u bent overleden regelt de arts de weefseldonatie. Vaak betekent dit dat u naar het ziekenhuis zult worden gebracht, waarna wij u, na de donatie, weer kunnen ophalen. Daarna kunnen wij u verzorgen en kleden, zoals gebruikelijk is. De consequentie is dat er wellicht een dag opbaren verloren gaat.
 
U hoeft, als nabestaanden, nooit te betalen voor de donatie. De zorgverzekeraar van de patiënt die de organen of weefsels ontvangt, betaalt alle kosten. Ook de kosten van het eventuele vervoer naar en van het ziekenhuis.
 
Meer informatie kunt u vinden op www.transplantatiestichting.nl.